De noodzaak van datavernietiging bij afgeschreven IT apparaten

  • Joey
  • december 4, 2020
  • Comments Off
datavernietiging

In zowat elk bedrijf vind je tegenwoordig IT-apparatuur. Deze apparaten zijn na verloop van tijd natuurlijk afgeschreven en worden dan vervangen. Deze apparaten belanden dan vaak in een kast waar er niets meer mee wordt gedaan. Vaak bevatten deze computers, pc’s, telefoons, etc. echter belangrijke informatie die niet iedereen onder ogen hoeft te krijgen. Daarom is het verstandig om in dat geval na te denken over dataverwijdering of datavernietiging.

Gespecialiseerde bedrijven

Indien je een apparaat gaat verkopen of hergebruiken is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat alle data die erop staat, op een juiste manier verwijderd wordt. Tegenwoordig zijn er gespecialiseerde bedrijven die dit voor je kunnen doen. Zo kun je harde schijven laten vernietigen door CTC. Dit is zeker een optie die het overwegen waard is als er betrouwbare informatie op die harde schijf staat. Als je dit door een professioneel bedrijf laat doen, dan weet je zeker dat de data volledig wordt vernietigd en niet meer kan worden teruggehaald. Hierdoor is er geen risico meer op misbruik, diefstal of datalekken.

Dataverwijdering

Bij dataverwijdering worden de gegevens, bestanden, etc. van het apparaat verwijderd. Het is dan nog wel mogelijk om het apparaat te hergebruiken of te verkopen. Zolang het apparaat intact blijft, blijft het mogelijk om bepaalde data terug te halen. Vaak wordt er bij dataverwijdering gebruik gemaakt van overwriting. Bij dit proces wordt er meerdere keren nieuwe data over de oude data heen geschreven. Hierdoor wordt het onmogelijk om de data terug te halen. Ga je dit zelf doen, dan loop je het risico dat je het niet goed doet en dat de betrouwbare informatie in de toekomst er toch nog afgehaald kan worden.

Data Vernietiging

Bij datavernietiging wordt niet alleen de data vernietigd, maar wordt de drager waar de data op staat ook vernietigd. Hierdoor is het apparaat niet langer te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat de data echt volledig wordt vernietigd. Er is dan geen mogelijkheid meer dat de data kan worden misbruikt of dat er een datalek ontstaat.

Datavernietiging kan op verschillende manieren gedaan worden, maar deze zijn niet allemaal even verantwoord voor het milieu. Een veilige en milieuverantwoorde optie om data te vernietigen is door middel van een Shredder. Deze machine zorgt ervoor dat, bijvoorbeeld de harde schijf, wordt vernietigd. Bij deze manier van verwerken is het mogelijk om het overgebleven materiaal te recyclen.

Zorgvuldig omgaan met klantgegevens

Als er betrouwbare informatie op, bijvoorbeeld je SSD-Disk staat en je hebt deze niet meer nodig, is datavernietiging de beste keuze. Het kan bijvoorbeeld gaan om: persoonsgegevens van klanten, dossiers, etc. Zeker als het gaat om persoonsgegevens is datavernietiging de beste optie, omdat met oog op de privacy, in geen enkel geval persoonsgegevens gelekt mogen worden. Het is als bedrijf belangrijk om zorgvuldig om te gaan met de gegevens van klanten. Je wilt dan niet dat er iets met die gegevens kan gebeuren.

Neem de risico’s weg

Zoals eerder besproken, kun je datavernietiging niet zomaar zelf doen. Er zitten namelijk verschillende regels aan vast en je hebt ook te maken met milieuwetgeving. Veilige datavernietiging is dus de beste manier om data op een veilige, milieubewuste manier te vernietigen. Hierdoor is de data volledig verwijderd en kan er niets meer mee gebeuren. Hiermee neem je ook het risico op diefstal, misbruik of datalekken van deze gegevens weg. 

Previous «
Next »