Plastic Oledpanelen

  • ictbox
  • januari 25, 2018
  • Comments Off

Oledpanelen zijn de nieuwste trend in verlichting. Door het platte formaat en de variabele grootte zijn deze moderne lampen overal in te zetten voor directe of indirecte verlichting. De nieuwste trend zijn op dit moment de plastic Oledpanelen. Deze zijn flexibel en daardoor minder breekbaar, en op meer plaatsen in te zetten dan de gangbare panelen van glas. Meerdere grote fabrikanten verwachten dit jaar hun productielijnen op te starten zodat om deze lichtbronnen betaalbaar en grootschalig op de markt komen.

Wat zijn Oledpanelen

Oled is een technologie waarbij het licht niet meer door een gloeidraad of een gas wordt geproduceerd, maar door middel van O(rganisch) Led-materiaal. De term organisch is hier overgenomen uit de scheikunde en betekent alleen dat het materiaal op koolstofbasis is. Dit materiaal licht op wanneer er een elektrische stroom op wordt gezet. Oled wordt al jaren gebruikt als backlight en sinds kortere tijd ook als beeldscherm voor bijvoorbeeld telefoons en televisies.
Maar wat zijn Oledpanelen? Deze lichtgevende platen worden uitsluitend als lichtbron ingezet, waar ze door de toegepaste Oled-technologie unieke eigenschappen hebben. De vele toepassingen zijn nog relatief nieuw maar winnen steeds meer terrein.

Oledpanelen plastic

De Oledpanelen die tot nu toe op de markt waren, zijn gemaakt van glas. Het lichtgevend materiaal en de elektronica wordt op een glasplaat aangebracht, waarna het geheel wordt verzegeld en klaar is voor gebruik. De panelen zijn plat en vrij dun maar hebben nog één nadeel: ze zijn niet flexibel. Daar is nu verandering in gekomen door de Oledpanelen plastic te maken. De technologie is vergelijkbaar, maar in plaats van glas wordt een flexibele kunststof gebruikt. Dit geeft nog meer mogelijkheden dan de platte panelen (bijvoorbeeld aanbrengen op gebogen oppervlakken), bovendien zijn ze nog dunner dan de glazen variant. Door het gebruik van led-materiaal zijn de panelen zuinig in het gebruik met een lange levensduur.

Previous «
Next »