De nieuwe functies van het iPadOS 16.1 besturingssysteem

  • Joey
  • maart 15, 2023
  • Comments Off
nieuwe functies van het iPadOS 16.1 besturingssysteem

Als je een recente iPad hebt, is iPadOS 16.1 iets waar je meer over wilt weten: het is de nieuwe versie van Apple’s iPad-software en is later dit jaar verkrijgbaar voor de meeste iPads. Deze nieuwe versie van iPadOS werd gelanceerd op Apple’s jaarlijkse WWDC 2022-conferentie, waar het bedrijf zijn nieuwe besturingssystemen laat zien – iOS 16 was de grootste upgrade die werd getoond. iPadOS 16.1 is de vierde generatie van het tablet-besturingssysteem sinds Apple het afsplitste van het iOS-besturingssysteem voor smartphones, hoewel iPad OS 16.1 veel functies gemeen heeft met iOS 16.

Onlangs heeft Apple aangekondigd dat iPadOS 16.1 in plaats daarvan later in 2022 zou worden gelanceerd, met meer tijd voor het ontwikkelen van Stage Manager, de nieuwe kijk op multitasking op de tablet. Upgrades omvatten verder verbeterde samenwerkingstools, waaronder een nieuwe gezamenlijke markup-app, en nieuwe functies om de iPad-ervaring dichter bij die van werken op een computer te maken. De openbare bèta is nog steeds beschikbaar, maar houd er rekening mee dat het een vroege versie is, dus deze kan gevoelig zijn voor bugs. Hieronder hebben we alle functies besproken die Apple heeft aangekondigd.

iPadOS 16-compatibiliteit

Welke iPads krijgen iPadOS 16? Hier is de officiële lijst die Apple heeft verstrekt:

  • iPad (vijfde generatie) en nieuwer
  • iPad Mini (vijfde generatie) en nieuwer
  • iPad Air (derde generatie) en nieuwer
  • elk iPad Pro-model

De nieuwe Weather-app van Apple komt ook naar iPad en macOS Ventura, een uitbreiding op zijn iOS 14-debuut. Het toont een uitgebreide lay-out, zodat je meer informatie op het scherm van de tablet kunt bekijken, zoals voorspelde regen, gedetailleerde kaarten voor temperatuur en meer. Een andere nieuwe app die beschikbaar wordt voor de iPad, is de Reference Mode, die is ontworpen om de schermkleuren van je iPad synchroon te houden met die van monitoren en andere schermen, wat handig zou zijn voor kleurgraders, hoewel Apple hierover niet veel in details trad.

iPadOS 16.1-samenwerking functies

Verbeterde samenwerking functies zijn een belangrijk aandachtspunt voor de volgende iPad-update. Wanneer je met het nieuwe systeem een document (van bepaalde apps) deelt met vrienden of collega’s, deel je het eigenlijke document in plaats van een kopie ervan, dit maakt het gemakkelijker om samen aanpassingen en bewerkingen uit te voeren. Je kunt nu FaceTime ook gebruiken om met andere mensen aan deze documenten te werken door bestanden te delen via het videobel platform. Dit zou het onder andere superhandig moeten maken om Freeform te gebruiken.

Er komt een nieuwe multitasking-methode naar iPadOS in de vorm van Stage Manager, die je desktop-achtige functionaliteit geeft. Je kunt dan overlappende vensters hebben, je kunt al je achtergrond-apps opzij zetten om ze in één lijst te zien, en je kunt het formaat wijzigen. Deze functie is beschikbaar voor iPads die vanaf 2018 zijn uitgebracht, met uitzondering van de iPad mini.

Dankzij Stage Manager kun je eindelijk je iPad aansluiten op een externe monitor. Hiermee kun je Ulysses bijvoorbeeld op je iPad gebruiken terwijl je de Foto’s-app op een aangesloten monitor bekijkt, maar deze functie is uitgesteld naar een latere release.

De nieuwe functies van het iPadOS 16.1 besturingssysteem

FreeForm

Een aankomende app genaamd FreeForm, die later dit jaar naar iPadOS 16.1 en macOS Ventura komt, is eigenlijk een gezamenlijk digitaal prikbord of een gedeelde versie van de Notes-app, zodat meerdere gebruikers ideeën kunnen schetsen en noteren. In zijn presentatie liet Apple veel mensen zien die heel veel verschillende mindmaps tekenden met plaknotities, gekleurde lijnen en annotaties… de Apple Pencil werd getoond als een handig hulpmiddel om bij te dragen aan dit soort documenten. Als je Google Jamboard hebt gebruikt, voelt dit als het equivalent van Apple, hoewel het iets handiger in het gebruik zou moeten zijn, aangezien het werkt op een tablet met stylus.

Gaming verbeteringen in iPadOS 16.1

iPadOS 16.1omvat een functie genaamd Metal 3, die game beelden automatisch opschaalt (in feite de framerate en resolutie verhogen), en het zou iPadOS-games een beetje meer als console-alternatieven moeten laten voelen. Dit betekent echter ook dat andere games die voorheen exclusief voor de pc en Steam Deck waren, naar de platforms van Apple komen, en dat No Mans Sky bijvoorbeeld binnenkort naar iPadOS en macOS Ventura komt.

Game Center krijgt een activiteitenlijst, zodat je kunt zien wat je vrienden aan het doen zijn, het is vergelijkbaar met de functies die in veel andere game netwerken zoals Xbox Live en PlayStation Network bestaan, zodat je bijvoorbeeld kunt zien of iemand een prestatie krijgt in een game zit, of 20 uur lang een bepaalde game heeft gespeeld. Ten slotte is het nu gemakkelijker om links direct met je vrienden te delen, zodat ze je kunnen vergezellen in een multiplayer-game.

Previous «
Next »