Wat zijn API koppelingen?

  • ictbox
  • september 28, 2022
  • Comments Off
wat zijn api koppelingen

Een slimme API-koppeling kan jouw organisatie tijd en geld besparen. Het voordeel van een dergelijke koppeling is dat datastromen volledig worden geautomatiseerd, zonder tussenkomst van menselijk handelen.

Wat is een API?

API staat voor Application Programming Interface, het vormt als het ware een brug tussen twee programma’s. Met behulp van een API kan je twee softwareprogramma’s met elkaar laten praten. Een API is eigenlijk de boodschapper tussen twee programma’s, het dient het verzoek in, en koppelt vervolgens het antwoord terug. Je kan dit vergelijken met een restaurant. De menukaart staat voor een programma en de keuken is het andere programma. De ober is in dit voorbeeld de API, jij verteld aan de ober wat je wilt hebben en de ober geeft het door aan de keuken. De ober komt hierna terug met het resultaat, dat wat jij hebt doorgegeven.

Is een API veilig?

Er zijn verschillende manieren om de risico’s die er zijn bij het gebruik van API, te verlagen. Het belangrijkste is om in de token zo min mogelijk informatie te geven en de geldigheidsduur zo kort mogelijk te houden. Omdat de token in het logboek van de servers wordt opgeslagen, kan dit betekenen dat andere gebruikers de tokens kunnen gebruiken. Je kan de API ook voorzien van whitelisting, hierbij staat hij alleen vertrouwelijke IP’s toe. Wanneer het IP niet geregistreerd is, dan wordt deze niet vertrouwd en wordt hij geblokkeerd. Dit maakt het een stuk moeilijker voor iemand die kwade bedoelingen heeft, om misbruik te maken van de API.

Verschillende soorten API’s

Er zijn verschillende soorten API’s. Zo heb je een publieke of openbare API-koppeling, deze is voor iedereen beschikbaar zonder een beperking in toegang. Je hebt een partner API, hierbij heb je specifieke rechten nodig om toegang te krijgen. Meestal verlenen beheerders toegang aan strategische partners en/of bedrijven waarmee ze samenwerken. Als laatste heb je de privé of interne API, deze is meestal minder bekend en wordt alleen weergegeven door interne systemen. Bijvoorbeeld voor de verbetering en productiviteit van eigen services.

Voordelen van een API koppeling

Een groot voordeel van API-koppelingen maken, is dat de gegevens van je apparaat nooit volledig worden blootgesteld aan de server. Ook wordt de server niet volledig blootgesteld aan het apparaat. Veel bedrijven gebruiken API’s als product voor eigen doeleinde. Bijvoorbeeld, een bedrijf laat jou een formulier invullen wanneer je een afspraak wilt maken, dan kan deze afspraak automatisch in een Google agenda worden gezet. Bedrijven die zelf over API’s beschikken kunnen menselijke handelingen vervangen door geautomatiseerde communicatie tussen de systemen. Dit bespaart bedrijven veel tijd en geld.

De kosten van een API

De kosten van een API variëren tussen de €1000,- en €5000,- Dit is geheel afhankelijk van de hoeveelheid data, de beveiliging en de hoeveelheid handelingen dat er verricht moeten worden. Bedenk goed wat voor koppeling je wilt hebben. Een API-koppeling laten maken is tenslotte specialistisch werk dat ‘mits goed uitgevoerd’ je bedrijf veel tijd en geld kan besparen. Het is dus aan te raden om de werkzaamheden uit te laten voeren door een bedrijf met ervaring in API-koppelingen.


Previous «
Next »