Het energieverbruik van een desktop

  • ictbox
  • oktober 29, 2018
  • Comments Off

Als je wilt besparen op energie, dan kun je natuurlijk op verschillende website heel goed energie vergelijken en vast een goedkope energieleverancier kunnen vinden. Maar nog belangrijker dan energie vergelijken is het dat je weet hoeveel energie apparaten in je huis verbruiken. Een desktop pc is bijvoorbeeld zo’n apparaat, die soms langdurig aanstaat, maar waarbij je waarschijnlijk geen idee hebt hoeveel deze nu verbruikt.

Het verbruik van een desktop

Vooral als je vanuit huis werkt, dan staat de desktop zo acht uur op een dag aan. Ook al gebruik je hem even niet, hij blijft energie verbruiken. Het is niet exact aan te geven hoeveel een desktop verbruikt, omdat dit afhankelijk is van het type, het merk en de verschillende onderdelen die erin zitten. Bij een globale inschatting van het gebruik van een desktop wordt er dan ook van een standaardconfiguratie met een i5 processor rekening gehouden, die 8 uur draait.

  • Grafische kaart – De grafische kaart is de grootste energieverbruiker in een desktop. Hier vinden dan ook grafische processen plaats wat veel vergt. Gemiddeld genomen verbruikt een standaard grafische kaart zo’n 150 watt. Heb je een speciale grafische kaart voor bijvoorbeeld game desktops? Dan kun je er 100 watt extra bij op tellen.
  • Processor – De processor is het hart van de desktop, maar verbruikt een bescheiden 65 watt. Voor systemen met een snellere processor gaat dit tot maximaal 95 watt.
  • Harde schijf – Afhankelijk van de grote en het type harde schijf, verbruikt een harde schijf gemiddeld 5 watt.
  • Scherm – Het verbruik van het scherm is afhankelijk van het type, maar ga uit van 50 tot 100 watt.

Gemiddeld genomen mag je ervan uitgaan dat een volledige desktop inclusief randapparatuur, zoals monitor en printer ongeveer 200 watt per uur gebruikt. De totale kosten hiervoor op jaarbasis liggen gemiddeld tussen de € 200,- en € 300,- als je desktop de gehele dag aan staat.

Besparen

Er zijn enkele manieren om op je stroomverbruik voor je desktop te besparen. Ga je het huis uit, zet dan altijd je desktop volledig uit. In de energiestand kan ook, maar dan verbruikt hij wel minder, maar nog steeds energie. Nieuwe desktops starten tegenwoordig snel op, dus het is niet erg meer de desktop uit te zetten als je hem niet meer gebruikt. Sluit je desktop en randapparatuur ook aan op een speciale stekkerdoos waarmee je met een druk op de knop alle stroom uitschakelt. Zo voorkom je dat er toch ongemerkt stroom weglekt van bijvoorbeeld een printer die je vergeten bent uit te zetten.

Previous «
Next »