De geschiedenis van de USB stick

  • ictbox
  • mei 29, 2017
  • Comments Off

De USB stick. Een klein apparaat met een enorme capaciteit die door velen dagelijks wordt gebruikt. De geschiedenis van de USB stick is kort door de snelle ontwikkeling.

De USB 1.0 werd in 1995 geproduceerd door computer bedrijven. In het jaar 2000 werden de USBs als commercieel product op de markt gebracht door Trek Technology. Later in het jaar introduceerde het merk IBM hun eigen model “DiskOnKey” en verkocht deze in Noord Amerika. Deze USB sticks 2.0 hadden een capaciteit van 8 mb, vijf keer de hoeveelheid data die op een standaard floppy disk gezet kon worden. Alhoewel de apparaten niet goedkoop waren, werden ze snel populair.

Terwijl in Singapore Trek Technology recht zaken aanspanden tegen hun concurrenten, ging de ontwikkeling van de USB stick snel verder. De hoeveelheid opslag capaciteit werd vergroot en verdubbelde regelmatig. In 2003 was dit 500MB en in 2005 was het mogelijk USB sticks met een opslag van 1GB, 2GB of 4GB aan te schaffen. In 2006 begon een nieuwe rage, namelijk de verkoop van USB sticks in verschillende modellen. Merken zoals Coca Cola en Hello Kitty brachten hun eigen sticks op de markt. Deze apparaatjes, nu in onder andere verkrijgbaar in de vorm van bloemen en katten, werden vooral bij de jeugd populair. In 2007 werden USB sticks overal op de wereld verkocht en waren ze verkrijgbaar met een opslag capaciteit van 32GB. In zeven jaar was de opslag bijna vier duizend keer vergroot. In hetzelfde jaar begonnen de ontwikkelaars met de USB 3.0. In 2008 werden deze voor het eerst op de markt gebracht. Deze nieuwe generatie sticks waren sneller, en lichter met een verminderd energieverbruik.

In 2011 werd in Europa de USB stick met de grootste opslag capaciteit ooit verkocht, namelijk 256GB. Nu is het mogelijk om voor 800 euro een USB stick met een vermogen van 1TB te kopen. (1TB is meer dan 1000GB). Het merk Kingston is tot nu toe de enige die deze sticks produceert. Het is ook mogelijk om voor ongeveer 200 euro een USB stick te kopen met een opslag van 500GB.

Voor iedereen is er wel een gepaste USB stick te krijgen. Ze komen in alle vormen en maten, ze zijn overal te koop en voor elk budget is er een gepaste te vinden. Ze zijn nu al 17 jaar verkrijgbaar, maar de evolutie van de USB stick is nog lang niet voltooid.

Previous «
Next »