Wat is het werkgeheugen van een computer en welke functies vervult het?

  • ictbox
  • februari 28, 2017
  • Comments Off
Het werkgeheugen van een computer is, anders dan bijvoorbeeld de harde schijf, geen langetermijngeheugen maar wordt na het uitschakelen van de computer automatisch weer geleegd. Het werkgeheugen, ook wel RAM (Random Access Memory) of RAM-geheugen genoemd, is dan ook niet bedoeld als opslagplaats voor programma’s of documenten die een gebruiker lange tijd of zelfs permanent wil gebruiken, maar heeft als doel om de computer sneller te maken. Dit doet het RAM-geheugen door tijdelijk data op te slaan die een computer hier later, wanneer het de betreffende data nodig heeft, weer kan opvragen. Zo worden bijvoorbeeld tussentijdse resultaten van bepaalde door de computer uitgevoerde berekeningen in het RAM-geheugen opgeslagen zodat de computer deze berekeningen later niet nog eens hoeft uit te voeren.

Waarom is het werkgeheugen van belang?

Het RAM-geheugen van je computer bepaalt hoeveel dingen de computer tegelijk kan doen. Wanneer je een computer met een beperkt RAM-geheugen hebt, dan zal je merken dat de computer trager wordt of zelfs blijft hangen indien hij veel taken tegelijk moet uitvoeren. Om dit te voorkomen, hebben moderne computers een steeds groter RAM-geheugen. Deze moderne computers zijn nog steeds betaalbaar voor de gemiddelde consument aangezien het RAM-geheugen per gigabyte (GB) steeds goedkoper wordt. Zo kost één GB aan RAM-geheugen tegenwoordig slechts enkele euro’s, terwijl je hier in het jaar 2000 nog rond de duizend euro voor betaalde.

Soorten werkgeheugen

De twee meestgebruikte soorten RAM-geheugen zijn het DRAM-geheugen (dynamisch RAM-geheugen) en het SRAM-geheugen (statisch RAM-geheugen). Het DRAM-geheugen is goedkoper en heeft een hogere datadichtheid, terwijl het SRAM-geheugen sneller is en minder energie verbruikt. In computers wordt vooral van DRAM-geheugen gebruikgemaakt om zo de kosten van het apparaat zo laag mogelijk te houden, terwijl bijvoorbeeld smartphones voor een zo hoog mogelijke accutijd doorgaans een SRAM-geheugen bevatten.

Het RAM-geheugen verbeteren

Om je huidige computer sneller te laten functioneren, kan je het RAM-geheugen van het apparaat op verschillende manieren verbeteren. Eén manier is door het RAM-geheugen te ontlasten. Hiervoor kan je software gebruiken. Deze software, zogeheten RAM-cleaners zoals Cleanmen of Minimem, voorkomen dat programma’s die onnodig RAM-geheugen innemen nog langer toegang tot dit geheugen hebben. Een andere optie is om het beschikbare RAM-geheugen te vergroten door nieuwe RAM-modules aan je computer toe te voegen. Dit kan je doen door de nieuwe RAM-modules in lege sleuven aan te brengen of door de oude RAM-modules te vervangen door nieuwe RAM-modules met meer GB’s.

Next »