SSD staat voor Solid State Drive of Solid State Disk. Een SSD is een medium dat wordt gebruikt voor het digitaal opslaan en bewaren van gegevens. Een SSD wordt in PC’s, laptops en tablets gebruikt als harde schijf.
Wat is een SSD nu precies?
In SSD’s worden geen bewegende onderdelen gebruikt zoals bij harde schijven wel het geval is. Een SSD heeft geen platters maar wel geheugenchips. SSD’s staan bekend om hun korte zoek- en toegangstijd. Vandaag de dag bedraagt de toegangstijd ongeveer 0,1 miliseconde.
SSD’s hebben een bepaald geheugen, namelijk:
- DRAM
- Flashgeheugen
DRAM is vergelijkbaar met het geheugen van een computer en is makkelijker te upgraden.
Flasgeheugen is een stuk trager dan DRAM maar wel weer goedkoper.
Waarvoor gebruik je een SSD?
SSD’s zijn vooral populair als opstartschijven voor werkstations. Ook worden ze vaak gebruikt in servers waardoor er extreem snelle toegang tot data mogelijk is. In de grafische sector zijn SSD’s ook in trek, omdat dat daar veel met grote foto- en videobestanden wordt gewerkt.
De meest gebruikte SSD’s zijn de 2,5″SATA SDD’s. Er bestaan ook nog enkele 2,5″IDE SDD’s maar deze zullen niet lang meer verkrijgbaar zijn. Voor de ultieme snelheidsbeleving zijn er de PCI SSD’s. Deze lijken op geluidskaarten en passen dan ook in het PCI slot. SATA is bij deze SSD’s overbodig.
Er zijn nog twee typen SSD’s, namelijk:
- SLC (Single Level Cell)
- MLC (Multi Level Cell)
De SLC slaat minder bits per cel op dan de MLC. De SLC is betrouwbaarder en duurzamer maar de MLC is weer compacter als het gaat om opslag en is ook goedkoper. Het is maar net waar de voorkeur naar uitgaat en natuurlijk waar de SSD voor ingezet wordt. Men kan het zelf zo goedkoop of duur maken als men wil.