Uit welke onderdelen bestaat een PC?

  • ictbox
  • maart 1, 2017
  • Comments Off

Ondanks dat iedereen er regelmatig mee in aanraking komt, weten de meeste mensen niet wat er precies in een PC zit. Een samenwerking van verschillende onderdelen zorgt ervoor dat jij je e-mail kunt versturen, je favoriete game kan spelen, of op kantoor je werk kunt doen. We zetten ze even allemaal op een rijtje.

Voeding

De voeding zorgt ervoor dat de benodigde elektriciteit door de PC wordt gestuurd. Het grootste deel hiervan gaat via het moederboard naar de verschillende onderdelen. Soms heeft bijvoorbeeld een videokaart wat extra nodig, in dat geval wordt er een extra kabeltje van de voeding aangesloten op de videokaart, mits de voeding dit ondersteunt.

Moederboard

Het moederboard is de fundering van de PC, alle onderdelen worden hier namelijk op aangesloten, en alle signalen lopen dus hier doorheen.

Processor (CPU)

Alles wat jij op de computer doet, is eigenlijk een serie van berekeningen, de CPU doet deze berekeningen en zorgt ervoor dat alle gevraagde opdrachten vanuit de gebruiker en programma’s uitgevoerd worden.

RAM

RAM staat voor Random Access Memory, in dit geheugen worden stukken data tijdelijk opgeslagen zodat ze snel bereikbaar zijn voor de handelingen die verricht worden. Zonder RAM zou je niet kunnen multi-tasken op een PC, en de PC zelf tevens ook niet.

Opslag

De opslag is een harde schijf (HDD) of een Solid State Drive (SSD), waarvan de laatste nieuwer en sneller is. Hierin wordt alles opgeslagen, vrij simpel!

Videokaart

De videokaart zorgt ervoor dat alles wordt weergegeven op het scherm. Tegenwoordig hebben veel CPU’s een ingebouwde ‘videokaart’, dit wil zeggen dat de CPU zelf de taak van een videokaart op zich neemt, maar dat is alleen aan te raden voor simpel gebruik. Wil jij bijvoorbeeld video of foto’s bewerken, of de nieuwste games spelen, dan is een aparte videokaart belangrijk om te hebben.

Randapparatuur

Om af te sluiten noemen we nog even de randapparatuur, hierbij moet je denken aan een beeldscherm, muis, toetsenbord, speakers, etc.

Met alle bovenstaande onderdelen bij elkaar heb een werkende PC, liefst in een behuizing uiteraard, die hadden we nog niet genoemd!

Previous «
Next »