Niet zo heel lang geleden kondigde Elon Musk aan dat Tesla niet langer Bitcoin als betaalmiddel zou accepteren, waardoor de Bitcoin koers niet bepaald gunstig evolueerde. De reden voor deze drastische beslissing? De cryptomunt zou te veel energie verbruiken en hierdoor milieuonvriendelijk zijn. Volgens experts is dit eigen aan de munt. Ze benadrukken echter dat er milieuvriendelijkere alternatieven zijn. Veel heeft te maken met de manier waarop het netwerk achter dergelijke munten werkt.
Proof-of-Work-algoritme en een hoog energieverbruik
Bitcoin werkt via het Proof-of-Work-algoritme, ook wel eens afgekort tot het PoW-algoritme. Dit maakt het mogelijk om zelf cryptomunten te minen. Dit wil zeggen dat computers ingewikkelde rekensommen oplossen, waardoor het cryptonetwerk blijft draaien. In ruil voor de aangeboden rekenkracht krijgen de miners een beloning in de vorm van een deeltje van een cryptomunt. Rekenkracht betekent zware CPU’s, maar het betekent ook dat er enorm veel energie wordt verbruikt aan zowel het maken van de berekeningen als aan de koeling van de hardware.
Voor de koeling zijn er oplossingen te vinden door de kracht van de natuur te gebruiken. Hierdoor zijn er bijvoorbeeld best wel wat miners te vinden in IJsland en in andere landen waar het wat koeler is. Toch zijn veel miningbedrijven elders te vinden. Dat komt omdat ze winst maken als de verkregen vergoedingen hoger zijn dan de prijs die ze betalen voor de energie, de gehuurde gebouwen enzovoort. Vooral op locaties waar energie, ruimte en personeel goedkoop is, kan er winst worden gemaakt.
Miningbedrijven houden van goedkope, grijze energie
Lange tijd floreerden dergelijke bedrijfjes in China, waar de energie goedkoop en vooral heel grijs is. Sinds de Chinese exodus – China houdt niet van cryptomunten die het niet kan controleren en legt steeds strengere regels op –, hebben de miners bijvoorbeeld Kazachstan en Venezuela ontdekt. In beide landen wordt er vooral gerekend op fossiele brandstoffen.
Bitcoin is niet de enige munt die volgens het PoW-algoritme werkt. Het immer populaire 3D-virtualrealityplatform Decentraland, een virtuele en gedecentraliseerde wereld die wordt beheerd door de gebruikers, is bijvoorbeeld op de Ethereum-blockchain gebouwd. En Ethereum maakt ook gewoon gebruik van het PoW-algoritme. Het is de reden waarom ook de Decentraland koers even terugzakte na de beslissing van Musk.
PoS-algoritme als milieuvriendelijk alternatief
Er zijn echter munten die niet werken op basis van het PoW-algoritme en die hierdoor minder energie verbruiken. De netwerken draaien dan op het PoS-algoritme (Proof of Stake). Bij deze alternatieve methode wordt de uitstaande inzet gebruikt om transacties te valideren. Het zorgt voor een passief inkomen, want de cryptomunten die je bezit, zijn aan een rendement onderhevig. Het zorgt ervoor dat wie meer bezit, meer krijgt. Voor het milieu is dit veel beter, want er hoeven niet ettelijke berekeningen te worden gemaakt en dat is energiezuiniger.
Onder andere Cardano, Polkadot, Komodo en Solana maken gebruik van het PoS-algoritme. Recent kwam er met de munt Signum bovendien een nieuwe speler op de markt die denkt het cryptolandschap definitief te veranderen. Het verbruikt namelijk slechts 0,002% van de energie die Bitcoin verbruikt. Ook Signum gebruikt het PoS-algoritme en is dus niet uniek, maar ze hebben het wel zo verfijnd dat het netwerk nu nog minder energie verbruikt. In de praktijk heeft de munt het echter heel moeilijk om investeerders te vinden en dwarrelt het praktisch waardeloos op het internet rond.