Is USB-C de nieuwe standaard?

  • ictbox
  • september 28, 2017
  • Comments Off

Misschien heb je al eens gehoord van de nieuwe USB-C en misschien ook niet. Feit is dat deze nieuwe USB aangekondigd wordt als de nieuwe standaard die alle andere poorten overbodig kan en zal maken. Is een USB C de nieuwe standaard? Wat is dat eigenlijk voor een apparaat de USB C? Dringend tijd om alles dat je moet weten over de USB Type-C op een rijtje te zetten.

Wat is een USB C?

De USB-C is een nieuwe USB specificatie die een betere versie van de USB tracht te zijn. Naast de vele technologische verbeteringen en veranderingen maakt dit type immers komaf met misschien wel de grootste frustratie van de oude USB aansluitingen. Het feit dat het onmogelijk lijkt een USB meteen correct aan te sluiten. De USB-C maakt immers gebruik van een omkeerbare stekker. Dat betekent dat je het apparaat langs beide kanten aan kunt sluiten. Opvallend is ook dat deze nieuwe aansluiting een stuk kleiner is dan je gewoon bent. De zogenaamde nieuwe standaard heeft ongeveer het formaat van een micro-USB.

De toekomst in de industrie

Apple is de eerste die met de USB C een commerciƫle toepassing heeft gelanceerd. Gelukkig is deze nieuwe technologie echter geen gepatenteerde technologie van Apple. Dat betekent dat het een technologie is die overgenomen kan worden door alle fabrikanten. Verwacht wordt ook dat dit vroeg of laat zal gebeuren. De technologische verbeteringen die de USB C brengt zijn simpelweg te groot om te lang te negeren. Verwacht je dit jaar en de komende jaren dan ook aan tal van producten met deze nieuwe USB-poort. Het antwoord op de vraag of de USB C de nieuwe standaard is? Meer dan waarschijnlijk: ja.

Wat is er anders?

Wat is dan het grote verschil met de huidige technologie? In essentie biedt de USB-C dezelfde functionaliteit als de oude USB versies, maar op een hoger niveau. Zo is het een stuk sneller dan de huidige standaard. Er wodt een transfersnelheid tot 10 Gps ondersteunt wat maar liefst 2 keer zo snel is als de USB-B. Daarnaast kan dit nieuwe type stroomtoevoer in twee richtingen voorzien zonder de richting van de kabel te moeten veranderen. Dat betekent dat je met jouw tablet jouw telefoon kunt opladen en omgekeerd. Met een capaciteit tot 100 watt aan stroom kan deze USB zelfs jouw laptop opladen zonder probleem. Ten slotte valt ook nog op te merken dat de USB-C ook als beeldschemaansluiting dienst kan doen. Het is immers mogelijk om een video met een 4k-resolutie of zelfs meer door de kabel te jagen. Klinkt ideaal toch?

Is de nieuwe USB compatibel met mijn huidige apparaten?

Jammer genoeg is het antwoord hierop: nee. Zoals al werd vermeld heeft de USB C een nieuwe en veel kleinere vorm. Dat betekent ook dat het niet mogelijk is om de stekker zomaar aan te sluiten op de huidige USB-poorten. Om de overgang te maken naar deze nieuwe standaard van de industrie maak je best gebruik van een adapter om de oude apparatuur op een USB C poort aan te sluiten. Een dergelijke adapter wordt op dit moment al aangeboden door Apple maar het lijdt geen twijfel dat alternatieven snel zullen volgen. Ben jij al mee met de nieuwe technologie?

Previous «
Next »