Alles wat je moet weten over NFT’s

  • Joey
  • april 1, 2022
  • Comments Off
wat je moet weten over NFT’s

De cryptocurrency koning Bitcoin heeft een moeilijke start van het jaar gehad, met een daling van ongeveer 6,9% sinds het begin van 2022. Dat terwijl de markt voor niet-vervangbare tokens, of NFT, enorm aan het groeien is met investeerders, instellingen, bedrijven en beroemdheden die zich in de digitale tokens mengen. De totale waarde van NFT’s in 2020 was $ 100 miljoen en men verwacht dat dat in 2022 zal groeien tot meer dan $ 21 miljard in. Toch is het voor veel mensen nog onduidelijk wat die NFT’s zijn. Tijd dus om wat zaken op een rijtje te zetten over NFT’s.

Je hebt misschien wat gehoord over de Bored Ape Yacht Club NFT’s, een van de beroemdste NFT-collecties op het moment, een grillige reeks unieke afbeeldingen van een aap met verschillende persoonlijkheden. Maar nu hebben grote merkbedrijven de NFT-markt betreden. Mercedes-Benz heeft samengewerkt met NFT-artiesten om een ​​exclusieve NFT-collectie te creëren, Nike heeft het digitale sneakermerk RTFKT overgenomen om zijn digitale aanwezigheid uit te breiden, en Walmart Inc. (WMT) gaat mogelijk de metaverse in met potentiële plannen om zijn eigen cryptocurrency en verzameling NFT’s aan te bieden.

Uniek

Omdat NFT’s uniek zijn, kunnen ze niet worden gerepliceerd. Vanwege dit onderscheidende kenmerk worden NFT’s weergegeven als tokens op de blockchain die digitaal eigendom vertegenwoordigen. Dit kan niet worden gewijzigd, omdat het bestaan ​​ervan is voorzien van een tijdstempel op de blockchain. NFT’s zijn eigenlijk stukjes informatie op een blockchain die worden weergegeven in een interactief formaat met visuele weergave. Voor eigendomsrechten geldt dat als je vroegtijdig een NFT koopt, dat actief beperkt is en alleen beschikbaar is omdat jij de eigenaar bent. Deze schaarste zorgt ervoor dat de waarde van de NFT in de loop van de tijd groeit.

Alles over NFT’s

Het beheren van NFT’s is net als het beheren van cryptocurrency, wat kan worden gedaan op een mobiele app of webgebaseerde applicatie. Met gebruiksvriendelijke cryptocurrency-uitwisselingen zoals Coinbase Global Inc., Binance en FTX kan dit allemaal op een smartphone, maar hierdoor kunnen jouw tokens worden blootgesteld aan oplichting of hacks.

Experts zeggen dat een van de belangrijkste aspecten van het beheer van NFT’s het veilig houden van hun tokens is. Net als bij cryptocurrency worden NFT’s bewaard in portefeuilles. In de portemonnee bevindt zich een unieke link waarmee de inhoud kan worden weergegeven of waarmee transacties kunnen worden uitgevoerd. Je kunt een NFT van de ene marktplaats naar de andere brengen zolang ze zich op dezelfde blockchain bevinden en dat type NFT ondersteunen.

Het opslaan of openen van NFT’s kan via een digitale of hardware wallet. Dit is de plaats waar gebruikers hun NFT’s kunnen opslaan, ontvangen en kopen. Digitale of online wallets zoals Metamask, Coinbase Wallet of AlphaWallet zijn beveiligd door middel van een lang wachtwoord of seed-frase. Dit is een privésleutel die wordt gebruikt om transacties te autoriseren. Dit is een standaard manier om NFT’s op te slaan, maar kan wel kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen.

Je privésleutel is je wachtwoord en dat moet je net zo belangrijk vinden als je geboorteakte. Als iemand toegang krijgt tot de privésleutel, heeft hij toegang tot alles wat zich in de portemonnee bevindt.

NFT’s en kunst

NFT’s vertegenwoordigen een fysiek of digitaal activum. Dit kan van alles zijn, van intellectuele rechten tot een eigendomstitel tot kunst. NFT’s breiden zich uit in de wereld van gaming, detailhandel, onroerend goed, sport en andere gebieden. Naarmate het nut van NFT’s toeneemt, zullen de acceptatie en populariteit ervan groeien. Maar op het moment NFT’s zijn vooral bekend in de context van digitale kunst. Kunstenaars maken NFT’s, die vervolgens op een marktplaats kunnen worden verhandeld. Maar NFT’s kunnen ook in een aantal verschillende aspecten worden gebruikt.

Alles wat je moet weten over NFT’s

NFT’s zijn uniek vanwege hun geverifieerde eigendom dat niet kan worden gerepliceerd of gemanipuleerd. Wanneer een item beperkt is, wordt het waardevoller. De NFT-markt is speculatief, waarbij mensen NFT’s kopen omdat men denkt dat ze later waardevoller zullen zijn voor iemand anders. Dus mensen verzamelen kunst-NFT’s omdat ze denken dat ze in de toekomst waardevol zullen zijn.

NFT’s kopen en verkopen als investeringen

Het traditionele principe van beleggen, laag kopen en hoog verkopen, geldt ook voor NFT’s. Marktdeelnemers kunnen NFT’s vroeg inkopen en met winst verkopen. NFT’s moeten echter worden gezien als een investering en pure speculatie.

NFT’s zijn niet zoals een aandeel of een obligatie waarvan je weet wat de intrinsieke waarde van die belegging is. Ze hebben een marktwaarde die wordt bepaald door wat de cryptogemeenschap ervoor wil betalen. Wetende dat NFT’s risicovolle activa zijn, moeten beleggers het niveau van risico voor zichzelf bepalen. 

Experts zeggen dat de individuele lange termijn beleggingsdoelen bepalend moeten zijn voor het type NFT’s waarnaar je wilt kijken. Je moet NFT’s vinden die aansluiten bij de groei van je portefeuille, net als elke andere investering. Sommige NFT’s kunnen investeerders grotere groeimogelijkheden bieden, afhankelijk van hun toepassingen. NFT’s met nut, zoals vastgoedcontracten, zullen in de toekomst uiteindelijk een grotere waarde hebben.

wat zijn nft's

Een NFT kan een legitieme investering zijn als beleggers begrijpen waarvoor de NFT wordt gebruikt. Immers: ervoor zorgen dat je iets hebt dat bruikbaar is, is een betere gok voor de lange termijn. Het belangrijkste dat beleggers moeten doen voor ze de NFT-markt betreden, is onderzoek doen. Het is niet anders dan onderzoek doen naar een aandeel of obligatie om te weten waar je aan begint. 

Lees ook: Rekenkracht maakt Bitcoin heel vervuilend: dit zijn de alternatieven

Previous «
Next »