Met deze tips maak je een trage iPad weer wat sneller

  • ictbox
  • december 11, 2020
  • Comments Off
ipad sneller laten werken

Veel mensen hebben nog een oudere iPad ergens liggen waar niet meer naar om wordt gekeken omdat deze zo traag is. IPad hoesjes worden niet meer open geslagen bij deze apparaten omdat ze alleen nog maar frustraties opleveren. Dit is echter niet nodig, want met een paar tips, kun je die oude iPad weer een stuk sneller krijgen. Wil je weten hoe? Lees dan vooral verder voor handige tips en tricks.

Je kunt wat snelheidswinst boeken bij een oud apparaat

Hoewel je natuurlijk geen wonderen moet gaan verwachten – een langzame iPad wordt niet ineens razendsnel – is het wel degelijk mogelijk om enigszins snelheidswinst te behalen bij een ouder apparaat. Het is echter lastig om dit snelheidsverschil meetbaar te maken. We zetten een aantal tips op een rij en dan kun je zelf aan de slag. De instellingen kunnen per iOS/iPad OS-versie net iets anders zijn.

Zorg dat niet al je apps constant informatie downloaden

Een redelijk vaak genoemde tip is het afsluiten van apps in je multitaskbalk. Dit is echter onzin, want apps worden op de achtergrond zogenaamd ‘bevroren’, en die verbruiken dan geen systeembronnen, dus ook geen geheugen. Anders is het wanneer die apps informatie downloaden op de achtergrond. Je kunt je voorstellen dat als dertig apps constant nieuwe informatie opvragen, dat dit invloed heeft op de snelheid van je iPad. Je schakelt dit uit via Instellingen / Algemeen / Ververs apps op achtergrond. Je kunt kiezen of je het verversen helemaal uitschakelt, of slechts bij bepaalde apps. Wij zouden dit laatste doen, omdat de apps die je vaak gebruikt, dan nog wel direct voor je klaarstaan op het moment dat je ze opent. Het moet natuurlijk wel gebruiksvriendelijk blijven en niet te veel werkgeheugen in beslag nemen, zeker niet bij een wat ouder apparaat.

Zorg voor voldoende ruimte

Staat je iPad bomvol met apps, muziek en video’s? Dan kan het de moeite lonen om eens wat op te gaan ruimen. Dit is echter alleen nuttig als er bijvoorbeeld minder dan 1 GB ruimte vrij is op je iPad. Heb je nog een paar GB vrij, dan is het niet noodzakelijk om dingen te verwijderen, omdat er dan nog voldoende geheugen is.

Leeg je browser cache geregelt

Een maatregel die niet van invloed is op de algehele snelheid van je iPad, maar wél op de snelheid van je browser, is het leeggooien van de browser-cache. Ironisch genoeg is cache juist bedoeld om de internetervaring sneller te maken, maar dat geldt alleen voor de sites die je vaker bezoekt. Een bomvolle cache kan het surfen juist vertragen. Je doet dit in Instellingen / Safari / Wis cookies en gegevens… of Wis geschiedenis en websitedata.

Zet de notificaties uit

Erg fijn, al die apps die je notificaties kunnen sturen wanneer er iets te melden is, maar voor hoeveel apps is dat nu écht noodzakelijk. En dat terwijl het behoorlijk wat systeembronnen opslorpt. Je schakelt notificaties uit in Instellingen / Berichtencentrum. Onder het kopje ‘Inclusief of Meldingsstijl’ kun je aangeven van welke apps je geen notificaties meer hoeft te ontvangen.

Voor een echt snel apparaat kun je beter een nieuwe tablet kopen

Helaas verander je een trage iPad niet zomaar in een snel apparaat, daarvoor kun je beter overstappen naar een nieuwer model. Maar een beetje sneller kan je iPad echt wel worden. De voorgaande tips zijn geschreven vanuit onze eigen ervaringen. Onze iPad Air voelt echt sneller aan wanneer we de hiervoor genoemde acties uitvoeren.

Previous «
Next »